Hör landshövdingen Cecilia Schelin-Seidegård berätta om sina år på Gotland. Foto: Patrik Widegren/SVT

Snart slutar Gotlands landshövding

Uppdaterad
Publicerad

I nio år har hon varit landshövding på Gotland. Vid årsskiftet är det dags för Cecilia Schelin-Seidegård att lämna över stafettpinnen.

Cecilia Schelin-Seidegård kom till posten som landshövding på Gotland efter flera tidigare tunga uppdrag. Hon var bland annat chef för Huddinge universitetssjukhus, chef för Karolinska universitetssjukuset, styrelseordförande för Systembolaget och för Kungliga tekniska högskolan.

Den 1 januari 2010 blev hon istället chef för – den i sammanhanget betydligt mindre – länsstyrelsen på Gotland.

Gotland

– Jag hade nog inte riktigt koll på det breda samhällsuppdrag som länsstyrelsen faktiskt har. Så det var nog många frågor som jag inte räknade med att de skulle hamna på länsstyrelsens, och det vill säga mitt, bord, säger Cecilia Schelin-Seidegård.

Stoppade avverkningen i Ojnareskogen

Det har varit nio händelserika år. Men en historia som följt med hela tiden är Nordkalks planerade kalkbrott i Ojnareskogen.  Som mest dramatiskt blev det sommaren 2012, då länsstyrelsen stoppade den skogsavverkning som hade lett till massiva protester i skogen.

– Det var en tuff period. Jag hade ett väldigt tryck på mig från höger och vänster. Jag minns den där dagen, då vi skrev under det där, och faktiskt stoppade avverkningen. Det var en mycket speciell känsla, säger Cecilia.

”Vi hade en sådan fantastisk gåva”

I sitt uppdrag har hon också fått agera värd för kungafamiljens medlemmar när de i olika sammanhang har besökt Gotland.

– Jag har stor respekt för deras arbete och vi har ju hunnit träffas ganska många gånger, säger Cecilia som gladdes mycket när Prinsessan Madeleines dotter Leonore utsågs till hertiginna av Gotland. I dopgåva från länsstyrelsen fick den lilla prinsessan gotlandsrusset Heidi af Gotland.

– Jag tycker att vi hade en sådan fantastisk gåva från Gotland, med detta lilla fölet och vi försökte också göra det folkligt genom att ha en namngivningstävling. Det blev väldigt populärt helt enkelt, säger landshövdingen.

”Jag har tänkt att jobba lite till”

När hon nu slutar så kommer hon bo kvar på Gotland, och vill gärna fortsätta att ta nya uppdrag.

– Jag är ju inte lastgammal ännu, även om jag fyller 65 nästa år. Jag har tänkt att jobba lite till och hoppas att jag ska kunna ta lite styrelseuppdrag både här och på fastlandet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet