Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till träningen där bara tjejer är välkomna. Hör Hani Nor och Hanna Umal om varför de tror att tjejer är underrepresenterade. Foto: SVT

Ny rapport till regeringen: Varannan tjej saknas i ungdomsidrotten

Uppdaterad
Publicerad

Killar idrottar betydligt mer än tjejer inom föreningsidrotten. Det visar en rapport från Centrum för idrottsforskning som överlämnas till regeringen på tisdagen. När det gäller tjejers idrottande är skillnaderna mellan olika typer av bostadsområden betydligt större än för killar. I områden med stora socioekonomiska utmaningar saknas varannan tjej där jämfört med om idrottandet var jämlikt fördelat i landet.

Idag överlämnas en rapport om föreningsidrotten till regeringen som bland annat innehåller helt ny statistik om barn och ungdomars föreningsidrottande. SVT Nyheter Öst har tidigare berättat om den här statistiken och att barn och unga i resurssvaga områden idrottar mindre inom föreningsidrotten.

Varannan tjej saknas

Rapporten visar att det finns stora skillnader mellan tjejers och killars föreningsidrottande i alla typer av bostadsområden. Men allra störst är könsskillnaderna i de mest resurssvaga bostadsområdena.

Ojämlik ungdomsidrott

”Resultatet visar på ett tydligt samband mellan deltagande i föreningsidrotten och socioekonomiska förutsättningar. Detta gäller båda könen, men är särskilt tydligt för flickorna”, skriver Jonas Arnoldsson från Riksidrottsförbundet i rapporten.

Här kan du söka på olika bostadsområden och se hur stora könskillnaderna är just där. I Skäggetorp i Linköping är det exempelvis 29,4 procent av killarna som är aktiva inom föreningsidrotten, men bara 14,5 procent av tjejerna i samma område.

Större glapp i utsatta områden

I rapporten ser också man tydligt att skillnaderna mellan olika typer av bostadsområden är betydligt större när det gäller tjejers idrottande.

Bostadområden med ”socioekonomiska utmaningar” ligger 38 procent under det förväntade värdet för tjejer i de områdena. Det förväntade värdet har räknats fram utifrån hur det borde se ut om tjejer i alla bostadsområden hade lika stort deltagande i föreningsidrotten.

Bostadsområden med ”stora socioekonomiska utmaningar” ligger hela 55 procent under det förväntade värdet bland tjejer när det gäller deltagande i föreningsidrott.

Med andra ord saknas varannan tjej där jämfört med om idrottandet var jämlikt fördelat i landet.

Skillnaderna bland killar inte lika stora

Tittar man på killars föreningsidrottande är skillnaderna mellan olika typer av bostadsområden inte lika kraftig.

I områden med ”stora socioekonomiska utmaningar” ligger killarna 27 procent under det förväntade värdet för killars föreningsidrottande. I områden med ”socioekonomiska utmaningar” ligger idrottsdeltagandet 21 procent under det förväntade värdet för killar.

Här kan du läsa hela rapporten.

I videon får du följa med till Bollihop, en fotbollsträning i Ryd i Linköping, där bara tjejer är välkomna. Varför tror tjejerna där att det är fler killar som föreningsidrottar?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ojämlik ungdomsidrott

Mer i ämnet