Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör forskaren Åsa Kneck om varför föräldrar gör skillnad på tjejer och killar när det gäller idrottande Foto: SVT

Forskarna: Föräldrar gör skillnad på tjejer och killar – oavsett bakgrund

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar gör skillnad på tjejer och killar när det gäller synen på idrottande. Det gäller oavsett om föräldrarna är födda i Sverige, Eritrea, Somalia eller Syrien. Det visar en studie från Marie Cederschiölds högskola.

– Vi tänker ofta att det ska finnas andra behov och uppfattningar hos föräldrar med utländsk bakgrund, men vi såg att även svenskfödda föräldrar tänker att det finns skillnader mellan pojkar och flickor, både när det gäller deras behov av fysisk rörelse och hur de får röra sig i närområdet, säger forskaren Åsa Kneck.

Rapporten från Centrum för idrottsforskning, som överlämnas till regeringen på tisdagen, diskuterar inte orsakerna till just könsskillnaderna. Men i en tidigare studie från Marie Cederschiölds högskola har två forskare intervjuat föräldrar, barn, ungdomar och tränare i ett Stockholmsområde om det här.

– Den avgörande variabeln för om man föreningsidrottar är att man har ett socialt nätverk, det vill säga att man har kompisar som idrottar. Man måste ha det nätverket för att komma in i föreningsidrotten, säger forskaren Anders Kassman.

Ojämlik ungdomsidrott

Forskarna intervjuade föräldrar som var födda i Sverige, Somalia, Syrien och Eritrea – och upptäckte att det fanns väldigt många likheter mellan föräldrar med svensk och utländsk bakgrund. Alla föräldrar – oavsett bakgrund – hade olika syn på tjejers och killars idrottande.

Se mer om det här i videon.

”Man är mån om flickor”

I den här studien fick forskarna inga svar som handlade om någon form av hederskultur eller liknande, enligt forskaren Åsa Kneck.

– Nej, vi fick inga sådana svar. Det handlar mer om att man är väldigt mån om sina flickor och tänker att flickorna är mer utsatta. Därför tänker man att flickorna inte är trygga med att ta sig till och från träning själva. Det gällde alla föräldrar, oavsett bakgrund. Men de intervjuade var väldigt positiva till själva idrottsverksamheten när barnen väl var på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ojämlik ungdomsidrott

Mer i ämnet