Karin Björnström Karlsson, överläkare och kursansvarig för utbildningen, och utbildningsledare Cecilia Andersson berättar mer i klippet. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Ny utbildning ska öka kompetensen hos undersköterskor

Publicerad

Nu vill vården höja kompetensen hos undersköterskor. Med en specialistutbildning i akut- och intensivvård vid Universitetssjukhuset i Linköping kan undersköterskor äntligen få svart på vitt vilka kompetenser de besitter.

– Det här är en möjlighet för undersköterskorna att få en examen kring sina kompetenser, färdigheter och kunskaper, som inte funnits innan. Nu får undersköterskor möjligheten att få specialistkunskaper precis som sjuksköterskor och läkare, säger Karin Björnström Karlsson, överläkare och kursansvarig för utbildningen.

– I och med att vi får mer avancerade medicintekniska produkter i våra verksamheter så behöver vi också tillföra ny kunskap, säger utbildningsledare Cecilia Andersson.

Linköping

Stort intresse för utbildningen

Det är ANOPIVA, anestesi, operation och intensivvård som står bakom utbildningen som är på fyra terminer i halvfart, där ena halvan är praktiskt lärande i arbete och den andra teoretisk.

I första omgången finns 24 platser att söka och intresset har varit stort. Redan nu är det 62 personer som har skickat in sin ansökan.

– Alla yrkeshögskolor med utbildningar har riksintag så alla i landet kan söka, säger Karin Björnström Karlsson.

Kommer undersköterskorna att få en högre lön efter slutförd utbildning?

– Det kan jag inte svara på idag, men i Region Östergötland finns det karriärstege, där specialistundersköterska är sista steget. Det kan dock se väldigt olika ut hos olika arbetsgivare. Men i Östergötland är det iallafall en strävan efter att få fler undersköterskor att gå vidare i karriären, säger Karin Björnström Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet