Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ny svävare till Sjöräddningen i Vadstena-Motala. Se deras nuvarande i aktion i klippet. Foto: Mats Ryde

Ny svävare till Sjöräddningen i Vadstena-Motala

Publicerad

Sjöräddningssällskapet i Vadstena och Motala har fått en ny svävare som ska ersätta den gamla. Enligt den stationsansvarige så hör deras svävare till dem med flest uppdrag i hela landet.

– Den är välkommen. Det här är jätteviktigt, säger Håkan Andersson som är stationsansvarig för Vadstena-Motala.

Än så länge är det inte helt klart när den nya farkosten kan tas i bruk. Den har inte tillverkats än. Men någon gång under senare delen av hösten, tror Håkan Andersson.

– Vi har haft en svävare sedan 2007 och den har fått jobba mycket, så den börjar bli lite sliten. Bara sedan årsskiftet så har den haft fyra till fem uppdrag.

Lättflyttad

Han berättar att den gamla svävaren troligen kommer gå till en räddningsstation som inte har lika stort behov av en som de haft i Vadstena-Motala. Förhållanden med både öppet vatten och is gör att svävare är användbara i inlandet

– Här är svävare viktiga. Vi hjälper också räddningstjänst och polis vid behov. Den levereras med trailer så vi lätt kan transportera den till vilken sjö som helst.

Svävarna hos Sjöräddningssällskapet är en nationell resurs och den nya farkosten har bekostats av Länsförsäkringar Östgöta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motala

Mer i ämnet