Laura Korhonen, centrumchef Barnafrid. Foto: Linköpings universitet och Claudio Bresciani / Scanpix

Ny utbildning ska hjälpa våldsutsatta barn

Uppdaterad
Publicerad

Barnafrid i Linköping startar i dag, onsdag den 30 september en digital utbildning för dem som i sitt arbete möter barn och unga som utsatts för våld och trauman. Utbildningen är den första i sitt slag i Sverige.

Utbildningen är en del av regeringens uppdrag Trauma på kartan och ska ge kännedom om våld mot barn för att kunna skydda dem och deras rättigheter.

– Bakgrunden är att kunskap om hur man upptäcker våld mot barn har saknats. Sedan 2018 har vi ett regeringsuppdrag att kompetenshöja personalen, säger Lura Korhonen, centrumchef vid Barnafrid.

Höga förväntningar

Hållbarhet och kunskapsspridning är några av skälen till att utbildningen sker digitalt.

– Vi tänker också på till exempel Norrland – de har långt att åka. Dessutom kan man genomföra den här utbildningen när man vill. Distansutbildningar är populära. Vi förväntar oss att tusentals genomgår den bara under hösten.

44 procent utsatta

Basprogrammet riktar sig mot yrkesverksamma samt myndigheter, studenter och volontärer. Utbildningen ska ta cirka tre timmar att genomföra. Enligt ett pressmeddelande från Barnafrid visar en nationell kartläggning att 44 procent av landets elever misshandlats av en vuxen utom, eller inom, familjen.

Barnafrid

Barnafrid

Visa

Ett nationellt kunskapscentrum som ska samla samt sprida kunskap om våld och övergrepp mot barn. Centrat sorterar under Linköpings universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet