Foto: TT

Nya fall av mjältbrand

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ett fall av mjältbrand har konstaterats vid Omberg i Östergötland. – Det senaste fallet är en häst som betat ett par kilometer från Omberg, säger Lotta Andersson, stf chef på enheten för idisslare och gris på Jordbruksverket.

Nu har också en häst dött på Omberg, dessutom dog en ko igår och en i förrgår. Sammanlagt är det nu nio djur i området som dött av smittan under drygt två veckors tid.

– Det är oerhört frustrerande, vi vill ju ha stopp på det här, inte att smittan ska fortsätta hoppa omkring såhär, säger Lotta Andersson,

Utbrott av mjältbrand

Hästar känsliga mot vaccinet

Ett hundratal andra djur i området har den senaste tiden vaccinerats mot mjältbrand, men inga hästar, eftersom de kan vara känsliga mot vaccinet.

Istället har man rekomenderat att hästar flyttas från riskområdet.

– Området där hästen betade är avspärrat och de andra hästarna på betet kommer att behandlas med antibiotika. Vi jobbar för högtryck med smittoutredningen, säger Lotta Andersson.

LÄS MER: Smittan ett mysterium för myndigheterna

De kor som dött de senaste dagarna var vaccinerade den 21/7, men eftersom inkubationstiden kan vara på upp till två veckor, så var de troligtvis smittade redan innan de vaccinerades. Myndigheterna planerar nu att öka antalet vaccinationer i området.

Ofarligt att äta kött från området

Vandrare och andra besökare ska hålla sig utanför de avspärrade områdena för att minimera risken för smittspridning och för att inte störa det viktiga saneringsarbetet. Enligt Jordbruksverket är det helt ofarligt att äta kött och andra livsmedel som produceras i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av mjältbrand

Mer i ämnet