Åsa Kullberg, affärsområdeschef för Kost & Restaurang i Linköpings kommun. Foto: Björn Larsson Rosvall TT/ Linköpings kommun

Nya kylskåp minskade skolkökens matsvinn i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings kommun mäter under två veckor varje år hur mycket skolmat som kastas. I år har svinnet minskat, enligt kommunen.

Hjulsbroskolan är en av de skolor som har lyckats bra och har minskat matsvinnet från 23 till 9 procent det senaste året.

Anledningen till detta är att flera av skolorna med mottagningskök under året fått så kallade nedkylningsskåp installerade – dvs kylskåp som sänker temperaturen i maten extra snabbt.

Linköping

Det har gjort att mat har kunnat sparas för att ätas en annan dag.

– Ja, det här var en fråga som lyftes för några år sedan och nu är vi jätteglada att de är på plats. Mottagningsköken har inte haft den här möjligheten tidigare, säger Åsa Kullberg, affärsområdeschef för Kost & Restaurang i Linköpings kommun.

Kommer alla skolkök få den här möjligheten?

– Vi tittar på det. Men tyvärr är det så att alla skolor inte har det utrymme som krävs.

Installation och inköp har kostat kommunen ungefär 500 000 kronor. Pengar som tror kommer att räkna hem utan problem sett över tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet