Viltolyckorna i Östergötland ökar rejält – med 25 procent sedan förra året.

Viltolyckorna rusar mot nya rekord

Uppdaterad
Publicerad

Älgskadefondsföreningen spår att viltolyckorna kommer att bli upp mot 70000 i år.

Viltolyckorna fortsätter mot nya rekordnivåer. Förra året inträffade över 58000 viltolyckor – i år upp mot 70000, beräknar Älgskadefondsföreningen. I endast två län minskar antalet viltolyckor – Gotland och Västerbotten – medan de ökar i övriga nitton.

Fler olyckor i Östergötland

I Östergötland har de ökat med över 25 procent jämfört med förra året. Från lite drygt 1300 stycken första halvåret 2016, till 1650 stycken i år.

Hoppats på utplaning

I och med förra årets rekord och en ökning med 20 procent från 2015, så kunde en tänka sig att olyckorna skulle plana ut eller kanske till och med minska något.

– Så kommer det med all sannolik inte att bli, säger Niclas Dahl, verksamhetsledare på Älgskadefondsföreningen.

Mer än 53 000 rådjursolyckor

Framförallt är det kollisioner med rådjur (76 procent av alla viltolyckor), som driver på ökningen.

Vildsvinsolyckorna som förra året utgjorde åtta procent av viltolyckorna, beräknas i år öka till elva procent.

– Jakttrycket på rådjur behöver öka om trenden ska hävas och vildsvinen ökar extremt. Det är anledningarna till den stora ökningen av viltolyckor, enligt Niclas Dahl.

Vildsvinet allt vanligare

Om utvecklingen håller i sig kommer det att ha anmälts närmare 7 500 vildsvinskollisioner vid årsskiftet. Det innebära att det blir den näst vanligaste viltolyckan,medan älgen petas till en tredje plats.

-Fördelen med vildsvinen jämfört med älgar är att de inte står så högt över marken. Det blir rejäla smällar men de tar i fronten av bilen och det klarar moderna bilar. Själva kollisionen med ett vildsvin är inte lika farlig som med älg men det finns alltid risk för följdolyckor, säger Niclas Dahl.

Älgolyckorna har minskat något från förra året.

Nu ökar risken

När hösten nu närmar sig rör sig viltet mer än under andra tider på året och viltolyckorna ökar dramatiskt, samtidigt som det blir mörkare och svårare att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.