Helen Loor, länsveterinär på Länsstyrelsen Östergötland, förklarar vad den höjda skyddsnivån innebär. Foto: Linnea Burén/SVT

Ökad risk för fågelinfluensa – tamfåglar ska hållas inomhus

Uppdaterad
Publicerad

Just nu råder en ökad risk för utbrott av fågelinfluensa i Sverige. Jordbruksverket har valt att höja skyddsnivån ett steg, vilket innebär att den som har tamfåglar nu ska hålla dem inomhus.

Hela södra Sverige, däribland Östergötland och Gotland, omfattas av den nya bedömningen.   

– Vi gör det här för att skydda fjäderfä från smittan. I de områden där risken bedöms som extra hög ska man bland annat hålla sina fjäderfän inomhus, säger Katharina Gielen, tillförordnad smittskyddschef på Jordbruksverket i ett uttalande.

Fågelinfluensa i Östergötland

Allvarligt utbrott

Under vintern 2021 pågick det hittills allvarligaste utbrottet av fågelinfluensa i Sverige. I Östergötland drabbades fem gårdar med slaktkyckling och värphönsbesättningar. Insatsen under perioden var omfattande med stora områden där restriktioner rådde.

De senaste veckorna har utbrott av fågelinfluensa skett bland tama fåglar på flera håll i Europa.

Finns bland vilda fåglar

– I nuläget har vi konstaterat fågelinfluensavirus på vilda fåglar i länet men vi har just nu inget utbrott i någon tambesättning. Det är viktigt att alla nu följer instruktionerna och höjer sin biosäkerhet så att vi förhoppningsvis kan förhindra att smittan tar sig in till tamfåglar, säger Helen Loor, länsveterinär på Länsstyrelsen Östergötland.

Mer information av fågelinfluensa finns på Jordbruksverkets webbplats.  

Hör mer om detta i videon ovan.

Skyddsnivå 2 gäller i följande län

– Blekinge län

– Gotlands län

– Hallands län

– Kalmar län

– Skåne län

– Stockholms län

– Södermanlands län

– Uppsala län

– Västra Götalands län

– Östergötlands län

– Ett område på 20 kilometer runt hela Vättern

(Källa Jordbruksverket)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fågelinfluensa i Östergötland

Mer i ämnet