Foto: Jordbruksverket

Ökad risk för invasiva ogräs i ett förändrat klimat

Publicerad

Ett varmare klimat ökar risken för att nya arter av invasiva ogräs ska etablera sig i landet. Något som kan påverka jordbruket, genom sänkt lönsamhet och på sikt markvärden, menar Jordbruksverket som nu arrangerar en konferens på temat.

– Vi hoppas på att branschen i stort ska vara vaksamma på att nya ogräs som är besvärliga snabbt kan sprida sig. Det handlar om att vara förberedd och tänka på vad och hur man odlar i framtiden, säger Per Widén vid Växtskyddscentralen på Jordbruksverket.

Ett av de ogräs som gynnas av ett varmare klimat är hönshirs, som förekommer lokalt i Östergörland och på Gotland, berättar Per Widén. Ett annat exempel på en invasiv ogräsart är renkavle, som nyligen hittats i Östergötland och tidigare på Gotland.

– För 15- 20 år sen hade vi bara en av Jordbruksverket känd förekomst i Östergötland. Sedan 2016 har vi fått kännedom om ytterligare ett 30-tal fall, och det är säkert inte alla, säger Per Widén.

”Kan följa med maskiner”

Spridningen går fort genom bland annat jordbruksmaskiner som inte rengjorts och omfattande utbredning blir kostsamt.

– Vanligast är spridning via tröskor och halmpressar, men frön kan även följa med i jord som sitter kvar på plogar och harvar. Det finns ökad risk när maskiner hyrs ut eller när man köper begagnat och det blir en spridning mellan fastigheter, säger Per Widén.

Arterna kan också komma in genom fåglar eller ibland utsäde eller inköpt halm.

– Förra året var det väldigt torrt och det var en större handel av foder och framförallt halmbristen gav en ökad risk för att renkavle förts in, säger Per Widén. 

Andra växter som kan gynnas av ett varmare klimat är Malörtsambrosia, den har ännu inte etablerat sig i Sverige.

– Det är en väldigt allergen växt och den börjar finnas strax söder om oss. Den kan komma ta sig in i Sverige och bli ett problem för allergiker, säger Per Widén.

Invasiva ogräs

Visa

En invasiv växtart är en växt som har kommit till ett område utanför sitt ursprungliga område och som sprider sig av egen kraft. De hotar den biologiska mångfalden och har negativa effekter på jordbruk och annan markanvändning. En invasiv ogräsart etablerar sig snabbt på jordbruksmark när den väl har spridits dit via utsäde, maskiner, foder eller gödsel.

Källa:Jordbruksverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet