Foto: SVT

Olika lösningar för Östergötlands kulturliv i höst

Publicerad

Redan nu står det klart att varken Östgötateatern eller Norrköpings symfoniorkester kommer att ha några publika framträdanden i sommar. Teatern planerar spelningar i höst även om 50-gränsen står kvar, men orkestern avvaktar.

Sedan den 12 mars har Norrköpings symfoniorkester helt lagt om sin verksamhet. Nu kommer man ut digitalt med en konsert nästan en gång i veckan.

– Vi jobbar för fullt med det och fortsätter med det. I augusti hade vi stora utomhuskonserter planerade, som augustifesten och Stadsfesten i Linköping. Men de är båda inställda, så vi fortsätter jobba digitalt även i augusti, säger Agneta Lindmark Thomas, kommunikatör.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Hur det blir inför säsongsstarten i höst är fortfarande oklart.

– Vi vet inte hur restriktionerna kommer se ut. Om vi kan ta in ett antal hundra kan vi anpassa oss till det. Annars fortsätter vi med vår digitala scen, säger Agneta Lindmark Thomas.

Planerar spela i höst

Östgötateatern kommer inte heller ha någon publik verksamhet i sommar. Men de planerar en digital sommarsatsning där publiken kan ta del av deras utbud online. Men Östgötateatern planerar att spela i höst, även om det bara blir 50 personer i salongen.

–  Vi jobbar med olika scenarier med kopplade åtgärder utifrån om 50-gränsen kvarstår eller om den höjs. Syftet med alla scenarierna är att det ska vara tryggt och säkert för både publik och personal att befinna sig i teaterhuset. Det kan till exempel handla om att säkerställa vissa avstånd bland stolarna i salongen och att ta bort pauser för att undvika eventuell trängsel i teatercaféet, säger Jeanette Söderwall vid Östgötateatern.

I våras var SVT Nyheter Öst med när symfoniorkestern spelade in sina digitala konserter. Se mer i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet