Foto: SAAB

Ombyggt skolflygplan blir Saab:s konkurrent

Uppdaterad
Publicerad

2017-2018 ska den amerikanska militären välja nya skolflygplan för att ersätta till sina nu ålderstigna skolflygplan.

Svenska Saab med säte i Linköping samarbetar med amerikanska Boeing om att ta fram ett nytt skolflygplan till den kommande jätteupphandlingen. Nu står det klart att en av konkurrenterna, det amerikanska försvarsindustriföretaget Locheed Martin satsar på ett ombyggt och betydligt billigare skolflygplan. Det skriver Svenska Dagbladet idag.

Locheed Martin satsar på att bygga om och förnya den äldre modellen T-50 när de tävlar om vilket bolag som ska få leverera hundratals nya skolflygplan till det amerikanska flygvapnet.

F-X

Konkurrensen är dock stenhårt där flera företagsgrupper slåss om uppdraget som enligt analytiker bedöms vara värt uppemot 10 miljarder dollar.

Saab satsar hårt på att ro hem uppdraget tillsammans med Boeing och har tidivs haft omkring 500 personer igång i projektet skriver Svenska Dagbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

F-X

Mer i ämnet