Foto: Boeing

Nya bilder på Saabs hemliga flygplan

Uppdaterad
Publicerad

Nu har den amerikanska flygjätten Boeing släppt nya bilder på det skolflygplan som man har utvecklat i samarbete med svenska Saab.

Boeings bilder är uppenbart datorgenerade och visar i stort sett bara planets nosparti.

DefenseNews skriver att branschen väntar sig att flygplanet presenteras officiellt och visas upp under den årliga ”Air Force Association conference” som anordnas utanför Washington med start den 19 september.

F-X

Saab meddelar dock att den så kallade rollouten kommer ske redan den 13 september i St Louis.

Kan bli större än Gripen

I en intervju har tidigare Saabs vd Håkan Buskhe sagt i Svenska Dagbladet att utvecklingen av ett nytt skolflygplan mellan Saab och det amerikanska flyg- och försvarsindustriföretaget Boeing kan på sikt bli en större verksamhet än stridsflygplanet Gripen.

– Nu är skolflygplanet en av de viktigaste sakerna vi gör. Satsningen har ett rejält omfång och om det går riktigt bra är potentialen större än med Gripen.

The T-X program

Saabs och Boeings förhoppning är att få uppdraget att leverera omkring 350 skolflygplan till USA:s flygvapen. Upphandlingen kallas The T-X program.

Vilket plan den amerikanska militären väljer blir troligen klart någon gång under 2017-2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

F-X

Mer i ämnet