Idag är det dags för rollout av F-X. Foto: Boeing

Superhemligt skolflygplan rullas ut idag

Uppdaterad
Publicerad

Idag kommer frukten av Boeing och Saabs stora hemliga flygprojekt att se dagens ljus för första gången. Skolflygplanet T-X är nu redo att visas för världen.

I eftermiddag klockan 17 svensk tid premiärvisar den amerikanska flygtillverkaren Boeing och Saab sitt nya militära skolflygplan i St Louis USA, det skriver tidningen Ny Teknik.

Omkring 1 000 personer i Linköping och St Louis ska ha jobbat med utvecklingen av planet under de senaste åren.

F-X

Hoppas bli större än Gripen

Planet har tillverkats för en upphandling av det amerikanska försvaret som är i behov av en helt ny generation plan som ska ersätta dagens flotta av T-38 Talon. Upphandlingen kallas The T-X program och omfattar 300-450 skolflygplan och träningslösningar som ska förbereda amerikanska stridspiloter under de kommande 40 åren.

Om Boeing och Saab vinner upphandlingen kan det på sikt, för Saab, innebära att verksamheten med T-X kan bli större än den med stridsflygplanet Gripen.

– Nu är skolflygplanet en av de viktigaste sakerna vi gör. Satsningen har ett rejält omfång och om det går riktigt bra är potentialen större än med Gripen, berättade Saabs vd Håkan Buskhe tidigare i Svenska Dagbladet.

Stenhård konkurrens

Konkurrensen är dock stenhård där flera företagsgrupper slåss om uppdraget som enligt analytiker bedöms vara värt uppemot 10 miljarder dollar.

I slutet av augusti lade Boeing upp en prototyp av F-X i ett videoklipp på sin webbsida. Men idag rullas det första riktiga planet ut för beskådan.

2017-2018 ska den amerikanska militären välja vilket skolflygplan som tar hem upphandlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

F-X

Mer i ämnet