Foto: Boeing

Saab i samarbete med Boeing

Uppdaterad
Publicerad

Ska bygga nytt plan för blivande stridspiloter.

Saab ska tillsammans med Boeing utveckla ett skolflygplan för blivande stridspiloter. Förhoppningen är att vinna en kommande upphandling som USA:s flygvapen ska göra.

Avtalet omfattar utveckling, produktion, support, marknadsföring och försäljning, där Boeing är huvudleverantör och Saab främsta samarbetspartner.

– Det här är ett kvitto på att vi är bra och mycket positivt för vår verksamhet i Linköping, säger presschefen Helene Lindstrand till SVT Östnytt.

– De har precis som vi fattat att det i dag gäller att erbjuda riktigt kostnadseffektiva lösningar men fortfarande med bra prestanda, säger Lennart Sindahl, vice vd för försvarskoncernen Saab, till TT.

Det amerikanska flygvapnet ska inleda en upphandlingsprocess av sitt så kallade T-X-program som omfattar ”flygplan och träningslösningar som ska förbereda amerikanska stridspiloter under de kommande 40 åren”, enligt pressmeddelandet. Dagens T-38-plan ska ersättas med nya flygplan, cirka 350 stycken, samt tillhörande system och logistik.

Saab och Boeing avser, till skillnad från de konkurrenter som hittills anmält sitt intresse, att utveckla ett helt nytt plan. Enligt Lennart Sindahl är det en stor fördel.

– Jag tror det är a och o, för konkurrenterna har gamla konstruktioner och ingen av dem är gjorda för att vara kostnadseffektiva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

F-X

Mer i ämnet