En konceptbild på det nya planet Boeing T-X. Förhoppningen är att leverera 350 stycket till USA:s flygvapen. Foto: Boeing

Så ser Saabs nya plan ut

Uppdaterad
Publicerad

Nu har den första bilden på det skolflygplan som Saab och Boeing håller på att utveckla tillsammans publicerats på nätet.

Det är Defense News som lagt upp en bild på den framtida T-X:ens nosparti på sin sajt. Enligt bildbylinen kommer bilden från Boeing Concept Art.

I en intervju har tidigare Saabs vd Håkan Buskhe sagt i Svenska Dagbladet att utvecklingen av ett nytt skolflygplan mellan Saab och det amerikanska flyg- och försvarsindustriföretaget Boeing kan på sikt bli en större verksamhet än stridsflygplanet Gripen.

F-X

– Nu är skolflygplanet en av de viktigaste sakerna vi gör. Satsningen har ett rejält omfång och om det går riktigt bra är potentialen större än med Gripen.

Saabs och Boeings förhoppning är att få uppdraget att leverera omkring 350 skolflygplan till USA:s flygvapen. Upphandlingen kallas The T-X program.

Vilket plan den amerikanska militären väljer blir troligen klart någon gång under 2017-2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

F-X

Mer i ämnet