– Jag tycker ju att det är en desperat handling, säger sköterskan Eva Heine Adolfsson om regionens satsningar. Foto: SVT

Tuff sommar väntar den östgötska vården

Uppdaterad
Publicerad

Överbeläggningarna inom vården i Östergötland har ökat och oron är stark för att det ska bli ännu värre i sommar. Bristen på vikarier är nämligen skriande.

Situationen är svår i hela länet men värst drabbat är Universitetssjukhuset i Linköping. Där har ett 70-tal vårdplatser stängts på grund av att det saknas sjuksköterskor och inför sommaren ser personalbristen ännu värre ut.

Läs mer: Överbeläggningar på sjukhusen ökar – så ser det ut i ditt län

En orsak är att nyutexaminerade sjuksköterskor hellre börjar jobba i höst än under sommarperioden. Det säger Eva Heine Adolfsson, sjuksköterska på öron- näsa- halskliniken.

– Att vara helt ny i yrket under de förutsättningar som finns under sommaren är väldigt tufft.

”Kortsiktig lösning”

För att lösa personalbristen beslutade Regionstyrelsen förra veckan att satsa mellan tio och femton miljoner kronor på bemanningen inom vården i sommar. Som exempel kan extra ersättning ges till medarbetare som flyttar på sin semester.

– Det tycker jag är en ganska kortsiktig lösning. Det sker för stunden men förbättrar inte situationen och man blir inte en attraktivare arbetsgivare, säger Helena Eriksson, Vårdförbundets ordförande i Östergötland.

Helena Eriksson, Vårdförbundets Vårförbundets ordförande i Östergötland Foto: Christian Zetterdahl

Läs mer: Östgötska vården lyckas minska på hyrpersonalen

Frågan är också om sjuksköterskorna nappar på de extrapengar som erbjuds om man flyttar sin semester.

– Det är väldigt ansträngt, det är svårt att planera och man får ingen återhämtning, säger Eva Heine Adolfsson.

Vill ha 20 000 i veckan

För en månad sedan fick kollegorna på Gotland besked om att deras sommartillägg höjs från 8 000 till 10 000 kronor per flyttad semestervecka.

I Östergötland har man ännu inte fått besked om vilken summa det handlar om.

– Jag tycker ju att det är en desperat handling. Idag är det som att det skulle vara sommarbemanning året runt, så det här kommer inte att lösa någonting, säger Eva Heine Adolfsson.

Vad skulle du själv ta för att flytta en semestervecka?

– Jag kan tänka mig minst 20 000 för en vecka för att det ska vara värt det, säger hon.

Se TV-inslaget här

Överbeläggningar i Östergötland

Siffror från Sveriges kommuner och landsting visar att överbeläggningarna i Östergötland ökat stadigt sedan i höstas. Från mars 2016 till februari i år var överbeläggningen i länet i genomsnitt 5,3 procent. I mars var det 7.2 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.