Foto: TT

Förmåner ska säkra vårdpersonal i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Regionstyrelsen i Östergötland tog idag beslutet att satsa mellan tio till femton miljoner kronor på bemanningen inom vården. På grund av bristen på både personal och vårdplatser under sommaren kommer extra ersättningar att erbjudas för att lösa bemanningsproblemet.

– Vår prioritet är att alla ska kunna få den vård de behöver, när de behöver den och att vården ska vara av en hög kvalitet. Den uppkomna situationen med brist på vårdplatser är därför något vi tar på yttersta allvar. Vi behöver lösningar för att klara av att bemanna våra enheter även i sommar, säger Mats Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Flyttad semester ger extra pengar

En del åtgärder har vidtagits under den senaste tiden, men bristen av personal består.

Nu försöker ledningen för Region Östergötland att få bukt med problemet, och idag beslutades att extra ersättningar och andra förmåner kommer erbjudas medarbetarna för att lösa bemanningen.

Som exempel kan extra ersättning ges till medarbetare som flyttar på sin semester eller går in och arbetar extra pass under sommaren.

Det kan även bli aktuellt med att fylla upp personalbristen med hyrpersonal i en del verksamheter.

– Det är lite svårt att räkna på vad den här satsningen kommer att kosta. Det handlar ju lite om hur våra verksamheter tar emot det här, men runt tio till femton miljoner kronor är siffror som nämnts tidigare, säger regionstyrelsens ordförande Mats Johansson (S), till SVT Öst.

Om du flyttar din semester eller tar extra pass kan du få extraersättningar. Foto: SVT arkiv

70-talet stängda vårdplatser på US

Vårdplatssituationen är ansträngd i hela länet och värst drabbad är Universitetssjukhuset i Linköping.

Idag är 70-talet vårdplatser på US stängda på grund av att det saknas sjuksköterskor.

– Vi måste ta till extraordinära åtgärder i extraordinära omständigheter. Vi har varit beredda på att antalet vårdplatser skulle minska men omfattningen var större än någon kunde förutse. Det är anledningen till att vi nu vill göra en så pass stor satsning, säger Margareta Fransson (MP), regionstyrelsens vice ordförande.

US har 70-talet stängda vårdplatser Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.