Foto: Arkivbild/SVT

Överklagan om polisnotor avslås

Uppdaterad
Publicerad

Polisen hade rätt att ta ut ersättning för bevakningen i samband med Augustifesten i Norrköping och Stadsfesten i Linköping.

Förvaltningsrätten i Linköping har i dag avslagit överklaganden från Linköpings kommun och det kommunala bolaget Upplev Norrköping.

Det handlar om närmare 300 000 kronor för Norrköping och drygt 270 000 kronor för Linköping – kostnader för polisens ordningshållning vid de båda stadsfesterna.

Vägledande dom

Polisnotorna överklagades av arrangörerna med argumentet att evenemangen inte anordnades i vinstsyfte. Något som inte håller, enligt förvaltningsrätten.

Rätten hänvisar till Högsta förvaltningsdomstolens bedömning av stadsfesten Kulturkalaset i Göteborg 2010, som slår fast att vinstsyfte finns i och med ambitionen att med evenemanget skapa ett ekonomiskt mervärde för kommunen.

”Som ett slag i bakhuvudet”

Lars Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping, säger till Östnytt att han vill driva ärendet vidare politiskt.

– Jag tycker att det här är en galen ordning, säger han.

Du satt själv i riksdagen när den här lagen stiftades. Var ni otydliga eller gjorde ni fel?

– Så kan det vara ibland, att det blir inte så bra som man hade tänkt sig. Jag var till och med en av dem som verkligen argumenterade för att polisen ibland skulle få betalt. Därför känns det lite extra makabert att jag nu får detta som ett slag i bakhuvudet. Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att man bland kommersiella aktörer skulle räkna in kommuner. Så här kan det aldrig ha varit tänkt, säger Lars Stjernkvist (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisnotor för evenemang

Mer i ämnet