Tommy Mårtensson och dottern Julia. Foto: Ulf Persson

Pappans kamp – vill ha antikroppstest för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Tommy Mårtensson är i en riskgrupp. På grund av det har hans dotter varit hemma från skolan under pandemin. Han tror att han haft corona. Men det är svårt att veta – och att få ett antikroppstest är inte lätt.

Idag sitter Tommy Mårtensson och dottern Julia i karantän, isolerade hemma. Det för att minska risken att hans dottern ska råka smitta honom med covid-19.

– Jag vill helst att han blir testad så vi vet om jag kan komma tillbaka till skolan igen och komma tillbaka till mina fritidsaktiviteter, säger Julia till SVT Nyheter Öst.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland
Foto: Alex Abramson, MIT

På KTH i Stockholm utvecklar man nu ett antikroppstest. Tommy Mårtensson skulle gärna själv delta i studien, men studien är anonym så ingen får veta resultatet. Ett forskningsresultat har hittills gett gott resultat – men det räcker inte.

– Vi måste titta på tusentals positiva och tusentals negativa prover, där vi är garanterat säkra på att det absolut inte finns några antikropper. Jag tror att vi måste vänta till sommaren innan vi kan börja använda de här storskaligt, säger Niclas Roxhed vid KTH.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet