Skäggetorp i Linköping skärtorsdagen 14 april 2022. Foto: SVT

Påskupploppen – fem åtalas för grovt blåljussabotage

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer åtalades idag vid Linköpings tingsrätt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. De åtalade ska bland annat ha kastat sten mot polis under de så kallade påskupploppen i Skäggetorp på skärtorsdagen.

Den yngste av de fem är 16 år och den äldste 32. Enligt åtalet har de både kastat sten och brandbomber samt andra föremål mot poliser och fordon.

26 poliser skadades varav åtta så allvarligt att de tvingades uppsöka vård. 18 polisfordon skadades och sju så pass att de bedömdes som obrukbara. Ett totalförstördes genom brand och två ansågs inte värda att reparera. Skadorna beräknas ha kostat minst en och en halv miljon kronor.

Åklagaren menar att brottet ska anses som grovt eftersom det framkallat fara för människors liv och hälsa. Två personer åtalas också för våld mot tjänsteman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet