Foto: Pontus Lundahl/TT

Personal på Sjöfartsverket åtalas för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer åtalas vid Norrköpings tingsrätt för mutbrott, vilket Norrköpings Tidningar var först med att berätta.

Enligt åtalet har de fyra tagit emot presentkort från ett företag under sin tid som anställda vid Sjöfartsverket.

De anställda ska då ha tagit emot presentkort från företaget LabCenter i samband med att de har deltagit i olika utbildningar. Det handlar i ett av fallen om en sammanlagd summa på 11 000 kronor.

Norrköping

Är de här personerna anställda på Sjöfartsverket idag?

– Vi har ännu inte fått något underlag i det här ärendet, så det är ingen information jag har, säger Elin Lindahl på Sjöfartsverkets presstjänst.

”Vi ser allvarligt på det inträffade”

De anställda åtalsanmäldes av Sjöfartsverkets personalansvarsnämnd efter en internutredning under åren 2016-2017.

”Vi ser allvarligt på det inträffade. Att vara offentligt anställd tjänsteman innebär att man aldrig får missbruka sin ställning, bland annat för att myndighetens opartiskhet och saklighet inte ska kunna ifrågasättas”, sade Ove Eriksson, som var t f generaldirektör för Sjöfartsverket när anmälan gjordes.

Hör chefsåklagare Alf Johansson vid riksenheten mot korruption berätta varför åtal dröjt i klippet ovan.

Till SVT Nyheter Öst säger han att han väckt åtal mot en eller flera personer i samma härva som jobbar på Sollefteå kommun, Blekinge landsting, Landstinget Dalarna, Landstinget Örebro, Transportstyrelsen, Lantmäteriet, Rikshjälpskontoret, Åklagarmyndigheten, Försäkringskassan och nu Sjöfartsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet