Daniel Axelsson, chef för grova brott, Cristian Winkler, kommenderingschef, Maria Ottosson, kommunikationsdirektör, Robert Svensson, chef regionala sjukvårdsledningen, under en pressträff i Polishuset i Linköping. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Polisen håller presskonferens om detonationen i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att en stöldanmäld moped skulle lämnas ut till sin rättmätige ägare upptäcktes någon form av sprängmedel, säger polisen på en presskonferens under tisdagen. Under arbetet med att oskadliggöra sprängmedlet skedde en detonation.

Vid 13-tiden under måndagen, i samband med att en stulen moped skulle lämnas ut till sin ägare, upptäcktes någon form av sprängmedel på mopeden, säger polisen på en presskonferens.

Nationella bombgruppen tillkallades och ett stort område vid Garnisonen i Linköping spärrades av.

Vid midnatt inträffade sedan en kraftig detonation i en förrådsbyggnad, där mopeden förvarades. Ingen person skadades men förrådet, som användes för att förvara stöldgods och hittegods, förstördes och flera fönsterrutor i angränsande byggnader krossades.

– Bombskyddet arbetade med att oskadliggöra föremålet. I samband med detta skedde en detonation, säger Christian Winkler, kommenderingschef vid polisen i Linköping.

Kan det vara så att det funnits bevisning i det här förrådet?

– Vi jobbar vidare med utredningen och den får visa i vilken omfattning vi har spår eller annat som kan leda oss framåt, säger Christian Winkler.

Stöldanmäldes i maj

Mopeden stöldanmäldes i stadsdelen Ryd den 26 maj uppger polisen, och ska därefter ha omhändertagits.

Sprängmedlet på mopeden var inte synligt när den beslagtogs, berättar man vidare. Upptäckten gjordes av polis och ägaren i samband med att den skulle lämnas ut. Ägaren till mopeden är inte misstänkt för brott.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var sprängladdningen preparerad med spikar. Polisen ville dock inte kommentera de uppgifterna under presskonferensen.

På frågan om man tror att mopeden preparerats under tiden den fanns i polisens förvar svarade man nekande.

– Det är inte vår teori, säger Christian Winkler.

Tittar på samband

Utredningen kommer fortsatt att hanteras av samma grupp som utreder explosionen som orsakade stor skada på ett antal bostadshus vid Ådalagatan i centrala Linköping den 7 juni i år.

– När man hittar sprängmedel i Linköping när det tidigare har skett en explosion är det självklart att vi är angelägna om att titta på om det finns ett samband, säger Daniel Axelsson, chef för avdelningen för grova brott vid polisen i Linköping.

Finns det något som tyder på att det är samma sprängmedel som användes här och på Ådalagatan?

– Det är för tidigt att svara på det, säger Daniel Axelsson.

Polisen uppger att man kommer att fortsätta ha personal på plats vid de aktuella avspärrningarna men även finnas tillgängliga vid kommande aktiviteter i Linköping.

– Vi har full förståelse för om Linköpingsborna känner oro, säger Christian Winkler.

Ärendet är rubricerat som förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Måndag 19 augusti

  • Cirka kl 13: En stulen moped ska lämnas ut från polisens förråd på Garnisonsområdet till ägaren. Sprängmedel upptäcks i mopeden och Nationella bombskyddet larmas. Mopeden stöldanmäldes 26 maj.
  • Ett område med 300 meters radie spärras av.
  • Kl 17.08: Bombskyddet har undersökt föremålet och bedömer att ett mindre område måste evakueras innan man kan desarmera sprängladdningen.
  • Cirka kl 19: Linköpings kommun har upprättat en så kallad trygghetspunkt i Ryttargårdskyrkan för de evakuerade.
  • Kl 23.30: Evakueringen bedöms vara klar. Cirka 170 personer har evakuerats från sina bostäder. Ungefär 3000 personer berörs av polisens insats.
  • Kl 23.59: Explosionen inträffar och polisens förråd jämnas med marken. Närliggande byggnader skadas också. Ingen person skadas.

Tisdag 20 augusti

  • Vid kl 01.20: Avspärrningarna minskas och begränsas till detonationsplatsen.
  • Kl 02.00: Boende i området återvända till sina bostäder.
  • Kl 11.00: Polisen håller pressträff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion vid polishuset i Linköping

Mer i ämnet