Ett 60-tal lägenheter fick evakueras under lördagens brand i stadsdelen Skäggetorp i Linköping. Foto: Jeppe Gustafsson

Polisen har inlett förundersökning om grov allmänfarlig vårdslöshet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen inledde redan under natten en förundersökning om grov allmänfarlig vårdslöhet. Det vill säga om någon eller några oavsiktligt handskats vårdslöst med eld eller glöd. Ett hundratal personer tvingades evakueras från sina boenden i Skäggetorp i Linköping.

Det var efter att polisen hört människor i området som de inledde förundersökningen.

– Vi samlar in så många iakttagelser som möjligt från de som bor eller passerade området i samband med att det började brinna, och det finns uppgifter om att någon eller några varit oaktsamma, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Linköping

Så fort det är möjligt kommer polisens tekniker söka efter vad som kan ha orsakat branden, men än så länge är det inte görligt.

– Brottsrubriceringen kan komma att ändras beroende på vad som framkommer, säger Thomas Agnevik.

Hundratals utan bostad

Larmet om branden kom in strax före klockan 16.00 på lördagen. När räddningstjänsten kom till stadsdelen Skäggetorp i Linköping kunde de konstatera att det brann kraftigt från en lägenhet på tredje våningen och att merparten av huslängan också fattat eld.

– Det är 60 lägenheter evakuerade där över hälften är brandskadade i olika grader. De andra lägenheterna är rökskadade, säger Heidi Berger, marknadschef på det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden.

Bor på hotell

De hyresgäster som inte haft möjlighet att ordna med annat boende har Stångåstaden inkvarterat på olika hotell runt om i Linköping. Sammanlagt rör det sig ett hundratal.

– Det har vi löst via de boendes försäkringsbolag, säger Heidi Berger.

Hur länge hyresgästerna tvingas bo på hotell är oklart.

– I bästa fall kommer en del att kunna flytta tillbaka löpande under veckan. Vi har en kontinuerlig dialog med bland annat Räddningstjänsten, säger Heidi Berger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet