En våldsam brand rasar i Skäggetorp i Linköping. Foto: Jeppe Gustafsson

Kraftig lägenhetsbrand i Skäggetorp i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Ett 60-tal lägenheter fick utrymmas efter en kraftig brand i ett flerfamiljshus i Skäggetorp i Linköping. En person fördes till sjukhus med lättare rökskador.

Många av hyresgästerna spenderar natten på evakueringsboende.

Larmet om branden kom strax före klockan 16 på lördagseftermiddagen.

När räddningstjänsten kom till platsen några minuter efter att larmet kom kunde de konstatera att det brann i en lägenhet på tredje våningen.

Linköping

”Jobbar för att rädda huset”

Vid 18-tiden hade räddningstjänsten 25 personer från fem olika stationer på plats som bekämpar branden.

– Man jobbar för att rädda huset, men branden sprider sig väldigt fort, säger Kristian Malzoff, vakthavande befäl hos polisen, till TT.

Branden ska ha startat på översta våningen i trevåningshuset, och sedan spritt sig till vinden. Enligt räddningstjänsten på plats jobbar man intensivt med att branden inte ska sprida sig vidare därifrån.

Hur branden startat är ännu oklart, och polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning.

Allt under kontroll

Vid elvatiden på lördagskvällen meddelar räddningstjänsten att branden i Skäggetorp är under kontroll, och att större delen av räddningsinsatsen är avvecklad. Sex personer stannar kvar för att bevaka och eftersläcka under natten.

– Jag vet inte om det brinner längre, men allt är under kontroll och det finns ingen risk för ytterligare spridning, säger Lennart Ågren, inre befäl på räddningstjänsten.

Boende evakuerade

Fastigheten, som har ett 20-tal hyresbostäder, hör till det kommunägda bolaget Stångåstaden. De boende i fastigheten och ett 30-tal ytterligare lägenheter i närheten har evakuerats på grund av den kraftiga rökutvecklingen.

Samtliga hyresgäster har evakuerats och erbjudits akuta evakueringsboenden, framför allt på hotell i Linköping.

– Flera har ordnat boende själva. Vi har i samråd med försäkringsbolagen ordnat evakueringsboende för 32 personer över helgen, säger Heidi Berger, marknadsansvarig vid det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden som äger fastigheten.

Bostadsbolaget öppnade under dagen en uppsamlingsplats för hyresgästerna.

– Det finns kringliggande boenden där vi löpande tar ställning till om man vill bo kvar över natten eller inte, säger Heidi Berger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet