Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisassistent Martina Tillberg beskriver känslan när åtalen kom i klippet. Foto: SVT

Polisen nöjda med åtalen efter upploppen i Skäggetorp

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en intern rapport skadades över 100 poliser under påskhelgens upplopp. I Östergötland skadades 25 poliser och 8 fordon.

Under onsdagen åtalades tre män och polisen är nöjda med att förundersökningsarbetet har gett resultat.

– Jag tycker det känns jättebra. Skönt att det kanske blir konsekvenser. Det är alltid viktigt, när personer begår brott att det blir konsekvenser, säger polisassistent Martina Tillberg.

”Bland det grövsta man kan göra”

Våldsamma upplopp i Sverige

De olika skadorna som poliserna drabbades av när de försökte stoppa upploppen är många. De drabbades bland annat av frakturer i händer och fingrar, kross- och klämskador, hjärnskador och buller- och sårskador. Vanligast är dock blåmärken, svullnader och bulor från stenar och olika objekt som kastats mot poliserna.

Martina Tillberg menar att dessa attacker mot polisen är ytterst allvarliga och bland det grövsta man kan göra mot polisen och staten.

Hoppas på fler åtal

Tidigare i veckan dömdes fyra män till fängelse efter påskupploppen i Örebro och nu har de första tre åtalats i Linköping. Martina Tilberg hoppas att fler kommer att åtalas och i förlängningen även att dömas. Effekterna av domar kan påvisa hur pass grova brotten är, säger hon.

– Effekten är att det visar att det är grova brott som har begåtts och att det är helt oacceptabelt det som skett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet