Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen varnar för vaccinationsbedrägeri

Publicerad

Polisen varnar nu för en ny typ av telefonbedragare. Bedragarna ringer upp människor och påstår sig komma från Folkhälsomyndigheten eller regionen och vill boka in en vaccinationstid.

Bedragaren kräver att den de ringer upp identifierar sig med bankdosa eller mobilt bank-id, vilket du enligt polisen inte ska göra. I vissa fall ska även bedragarna vilja komma hem till den de försöker lura.

Polisen uppmanar allmänheten till försiktighet och råder personer lägga på luren om de får liknande samtal.

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier:

Visa
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet