– Det är i dag för tidigt att uttala sig om när åklagare kan fatta beslut i frågan om det ska inledas en förundersökning eller inte, säger chefsåklagare Torsten Angervåg. Foto: Bertil Ericson/TT//Privat

Efter IVO:s hårda kritik: Åklagare undersöker socialtjänstens agerande

Uppdaterad
Publicerad

I en utredning efter treåriga Esmeraldas död lämnade Inspektionen för vård och omsorg, (IVO), kraftig kritik mot socialnämnden i Norrköping.

Nu vill en privatperson att åklagare utreder om socialnämndens agerande har varit brottsligt.

– Jag kan bekräfta att vi mottagit en skrivelse från en privatperson som hänvisar till det beslut som tagits av IVO och vill att åklagare inleder förundersökning om brott i och med de brister som framförts på socialnämndens handläggning, säger chefsåklagare Torsten Angervåg, i ett pressmeddelande.

Tog inte ansvar – förundersökning kan bli aktuellt

IVO skrev i sin utredning att socialnämnden inte tillräckligt tog ansvar för att skydda flickan, och inte heller gav det stöd hon hade rätt till.

Treåriga Esmeraldas död

Nu kommer en anmälan att upprättas vid Åklagarkammaren i Norrköping och en åklagare ska ta del av det underlag som finns från IVO.

– Jag har inhämtat vissa upplysningar från IVO. Det är i dag för tidigt att uttala sig om när åklagare kan fatta beslut i frågan om det ska inledas en förundersökning eller inte, säger Torsten Angervåg.  

Inspektionen för vård och omsorg har själva valt att inte göra en åtalsanmälan i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet