Maskinproblem ger långa väntetider på covidprov

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler vill testa sig för covid-19 i Östergötland och under gårdagen hade Region Östergötland 1 100 provtagningar. Samtidigt har teknikstrul lett till att provsvaren dröjer.

– Problemet med en maskin gör att väntetiderna blir lite längre än vad det bukar vara samtidigt som trycket på provtagningen är hög, säger Magnus Roberg, biträdande smittskyddsläkare Region Östergötland.

”Håll dig hemma vid minsta symptom”

Samtidigt vill han betona att det är viktigt att man inte går till jobbet eller rör sig utanför hemmet i väntan på en provtagningstid.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Det är viktigt att man håller sig hemma i väntan på att man får en tid, säger Magnus Roberg.

I Stockholm har självtester erbjudits, varför är inte det möjligt i Östergötland?

– När det gäller test som man tar på sig själv har tillförlitligheten inte varit tillräckligt bra, därför har vi inte infört det här i Östergötland. Men man tittar på olika lösningar här nu framöver, så det finns med i bilden, säger Magnus Roberg.

Samtidigt har det funnits personer som har haft det svårt att ta sig till provtagning och riskerar att smitta andra när de blivit skjutsade?

– Nej det är inte bra. Men det viktigaste är att man inte far omkring när man är sjuk. Men samtidigt är det givetvis viktigt att ställa en diagnos, så rådet att söka sjukvård om man är sjuk finns ju kvar. Annars gäller egenvård i hemmet tills man har möjlighet att ta prov, säger Magnus Roberg.

”Ta de nya råden på allvar”

Under onsdagen rapporterar Region Östergötland om dubbelt så många nya smittade jämfört med gårdagen och situationen är allvarlig, säger Magnus Roberg.

– Uppmaningen är ta de här nya råden på allvar för det här kan springa iväg om man inte tar till sig det här. Detta gäller alla, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet