Protesterna mot att lägga ner demensboendet fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Två gånger har politikerna fattat beslut: Demensboendet Villa Sjöängen i Norrköping ska läggas ner. Men Wiwi Heggblad, som blev rikskänd när hon kämpade för sin mammas rätt till äldreboende, ger sig inte. I helgen samlade hon in flera hundra namnunderskrifter – och i morgon står hon utanför kommunhuset och protesterar.

– Nej jag ger mig inte, säger Wiwi Heggblad bestämt i telefonluren.

Det sorlar av röster i bakgrunden. Wiwi står på Svintuna marknad i Sandviken, med en skylt och en ny namninsamling. Hon har redan lämnat över 1 500 namnunderskrifter till kommunalrådet i protest mot att lägga ner demensboendet Villa Sjöängen.

Politikerna i nämnden lyfte frågan, men beslutade ändå att fortsätta nedläggningsplanerna.

Nya namnunderskrifter – nya protester

Men Wiwi Heggblad ger sig, som sagt, inte.

– Jag har samlat in ett par hundra namnunderskrifter till, bara i helgen. I morgon står jag utanför kommunhuset. Och så planerar jag någon form av demonstration eller protestmöte, säger Wiwi Heggblad.

Hör mer i videoklippet här ovanför.

Svåraste formen av demens

SVT Nyheter Öst har tidigare berättat om protesterna mot att lägga ner demensboendet Villa Sjöängen som ligger i Kolmården utanför Norrköping. Dit skickas de personer som har den svåraste formen av demens, med till exempel ett utåtagerande beteende.

Politikerna i vård- och omsorgsnämnden har beslutat att demensboendet ska läggas ner och de som bor där ska istället flytta till ett nybyggt boende som ligger i stadsdelen Skarphagen i Norrköping, som man anser blir lika bra för de äldre.

”De behöver trygghet”

Men Wiwi Heggblad håller inte med om det.

– Jag har varit där och tittat. Och det är väldigt tjusigt och flott och nya möbler. Men det är ju inte det som de som har demens behöver. De vill ju ha trygghet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Det sista hemmet

Mer i ämnet