Foto: Fredrik Sandberg/TT

Provtagningsmiss kan ha påverkat våldtäktsdom

Uppdaterad
Publicerad

En då 24-årig man dömdes 2013 i Norrköpings tingsrätt för våldtäkt av en 17-årig flicka i Söderköping, men friades i hovrätten på grund av otillräcklig stödbevisning.

Nu, mer än fem år efter händelsen, visar ett beslut från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att kvinnan gjorde en provtagning från livmodertappen i samband med den påstådda gärningen, men provet slarvades bort.

– Klinikledningen ser mycket allvarligt på det faktum att prover som hör till en viktig utredning slutligen inte har analyserats, kommenterar Katri Nieminen, verksamhetschef på kvinnokliniken i Norrköping i ett mejl till Nyhetsbyrån Siren.

Söderköping

Inte tillräckliga bevis

Anklagelsen rör en händelse 2013 då mannen, enligt den då 17-åriga flickan, våldtog henne när hon sov och var mycket berusad. Medlemmar av flickans familj befann sig i samma rum, och deras vittnesmål låg till grund för den fällande domen i tingsrätten. Vittnena hörde misstänksamma ljud och när flickans mamma tände en lampa såg hon att de båda var nakna på underkroppen.

Hovrätten ansåg dock inte att stödbevisningen var tillräcklig för att säkerställa att samlag eller våldtäkt hade begåtts, även om mycket talade för att det ”förekommit någon form av sexuell aktivitet”.

Provet saknades

Kvinnan har först långt senare läst förundersökningsprotokollet och upptäckt att provtagningen som utfördes på kvinnokliniken saknades i utredningen. Hon anmälde detta till Ivo, som nu kritiserar verksamheten.

– Jag vill som nuvarande företrädare för kvinnokliniken på Vrinnevisjukhuset djupt beklaga det lidande som patienten har utsatts för med anledning av det som inträffade i samband med den gynekologiska undersökningen 2013, skriver Katri Nieminen till Nyhetsbyrån Siren.

Stora konsekvenser

Hon framhåller att verksamheten har tagit händelsen på stort allvar och bland annat infört årligt återkommande utbildning i provtagningsrutinerna. Den drabbade kvinnan menar att sjukhusets misstag fått stora konsekvenser.

”Detta har inneburit att jag och min familj som även dom var påverkade av händelsen inte har fått upprättelse”, skriver hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Söderköping

Mer i ämnet