Kaisa Karro (S), ordförande regionstyrelsen Foto: SVT Christian S Zetterdahl

Provtider för covid-19 slut i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Kaisa Karro (S), regionråd och ordförande i regionstyrelsen, säger att situationen när det gäller provtagningen för covid-19 i Östergötland för tillfället inte är bra. Hon kan inte heller i dagsläget ge besked om när kapaciteten på provtagningen kan vara fullgod i Östergötland.

– Det är väldigt olyckligt att vi har en maskin som går sönder när vi har en extremt stor smittspridning, vilket också gjort att vi varit tvungna att prioritera de grupper som faktiskt behöver provtagningen allra mest. Men det är inte bra när man har symptom och inte får en tid. Det är inte bra att inte det har fungerat, säger hon till SVT Nyheter Öst.

Åtgärdsplan ska läggas fram

Vidare säger hon att Regionen arbetar för att utöka kapaciteten på provtagningen.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Vi tittar på vår laboratoriekapacitet. Vi tittar på om vi kan ta hjälp av andra externa laboratorier för att få upp vår volym. I morgon har vi regionstyrelse och då har jag bett om att vi ska få en åtgärdsplan presenterad, säger Kaisa Karro (S)

I dagsläget kan hon dock inte ge besked om när provtagningen i Östergötland kan vara uppe i full kapacitet.

Hör henne berätta mer i klippet ovan 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet