Foto: Mats Bäcker/SVT Bild

PSL: ”Det luktar sursvenskt gnäll”

Publicerad

Hårdrocksbandet Ghost har legat i tvist – nu har domen fallit. Kulturnyheternas musikkritiker Per Sinding-Larsen tycker att det är tröttsamt när det uppstår uppslitande bråk om pengar och rättigheter inom rockmusiken.

Idag kom domen i Ghost-rättegången där fyra tidigare medlemmar i bandet stämt sångaren och låtskrivaren Tobias Forge – även känd som Papa Emeritus. Tvisten handlar om att bandmedlemmarna anser att de har fått för lite ersättning från musikutgivningar och från turnéer med Ghost. Linköpings tingsrätt har gett Forge rätt.

”Såklart inte alltid enkelt”

Kulturnyheternas musikkritiker Per Sinding-Larsen tror att noggrannare avtal och kontrakt hade kunnat vara till hjälp.

– Det är såklart inte alltid enkelt att reda ut allas roller och förtjänster när man skapar ett band ihop, men ett litet avtal då och då under resans gång kan i många fall bespara inblandade från det juridiska mayhem som i nio fall av tio annars alltid uppstår förr eller senare, säger han.

Internationell karriär bakom sig

Per Sinding-Larsen tycker att det är extra tråkigt att den mystiska aura som omger Ghost nu tar stryk.

– Ghost har en mäktig internationell karriär bakom sig som inte bara byggts på musik utan också på mystik. Rättegångsharvandet skingrar oundvikligen rökelsen runt Papa Emeritus och hans namnlösa ghouls. Det luktar tingsrätt och sursvenskt gnäll över föreställningen, inte den skönsvängande svartmässa som gjort Ghost till det de en gång var.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hårdrocksbandet Ghost

Mer i ämnet