Carl Fredrik Graf, landhövding i Östergötland. Foto: Erika Landt

Publiktak på åtta personer införs – begravningar undantas

Uppdaterad
Publicerad

Snart beräknas förbudet mot att hålla sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta personer att införas i Sverige. Nu meddelar länsstyrelsen att förbudet även kommer att gälla sittande publik med anvisade platser i Östergötland.

I regeringens förslag har undantaget som möjliggör sittande publik på upp till 300 personer behållits. Men I Östergötland har publiktaket varit 50 personer hela november. När åttareglen sedan införs kommer man inte ha något undantag i Östergötland.

– I länsstyrelsernas gemensamma remissvar till regeringen är vi överens om att möjligheten till att genomföra arrangemang för en publik på upp till 300 personer bör tas bort. Vi anser att det blir tydligare om reglerna är samma för hela landet. Om regeringen inte tar bort undantaget kommer alla länsstyrelser att fatta lokala beslut och inriktningen är att vi håller oss till en gräns på åtta personer, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.

Begravningar undantas

Det enda undantaget kommer att vara begravningar där gränsen sätts till 20 personer i Östergötland.

– I den svåra situationen vi befinner oss i anser länsstyrelserna att det är rimligt med den här typen av kraftiga inskränkningar. Vi kan se i den senaste samlade regionala lägesbilden att de lokala allmänna råden faktiskt gjort skillnad då flera aktörer rapporterar en ökad efterlevnad av gällande råd och rekommendationer. Läget är fortsatt allvarligt och det finns inte några giltiga undanflykter till att inte följa dessa, säger Carl Fredrik Graf.

24 november väntas förordningsändringen träda i kraft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet