Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pulsträning gav skolresultaten ett lyft

Pulsträning lyfte Emilias skolresultat

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan träffade vi klass 7A på Vammarskolan i Valdemarsvik. Då tränade de pulsträning tre gånger i veckan för att förbättra sina studieresultat. Inför de nationella proven har vi besökt klassen igen.

För två år sedan hade Emilia Franzén Müllner och hennes klass en halvtimmes pulsträning tre dagar i veckan. Och detta utöver de vanliga idrottslektionerna.

– Jag är mycket mer koncentrerad och lugnare i skolan. Jag tycker det hjälper jättemycket, berättade Emilia Franzén Müllner då.

Målet var att få en effektivare inlärning under lektionerna och på det sättet förbättra elevernas studieresultat.

– Genom att syresätta hjärnan innan lektionerna så lär sig eleverna lättare. Det blir som man öppnar ett fönster helt enkelt, sa Daniel Hermansson, språklärare och en av de fyra lärarna som då tog initiativet till pulsträningen.

Men hur gick det då?

Två år senare är vi tillbaka på Vammarskolan i Valdemarsvik och Emilia går nu i nionde klass. Hon är både stolt och glad över sina betyg som hon fått under d här åren.

– Ja, det är jag faktiskt. Det har gått riktigt bra. Jag vet inte hur mina betyg hade varit utan pulsträningen, men jag tror inte det hade varit samma resultat, säger Emilia Franzén Müllner.

Och matematik/NO-läraren Mats Nahlbom är mycket nöjd över hela klassens studiresultat.

– Som det ser ut just nu så går den här testklassen ut med godkända betyg i samtliga ämnen. Det är bättre än vad vi hade förväntat oss, säger Mats Nahlbom.

Se här en längre intervju med Mats Nahlbom i klippet nedan: 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bättre än vad vi hade förväntat oss”

Upp till bevis

Och nu är det upp till bevis. För inom några veckor så väntar de nationella proven.

– Usch! Det är så nervöst. Men det känns som jag har ett bra underlag, så det ska nog gå bra, hoppas jag, säger Emilia Franzén Müller.

– Det är en tuff period för eleverna. Det är långa provtillfällen och det handlar om uthållighet. Här kommer vi kunna få en bekräftelse på pulsträningen. Jag tror att som grupp kommer de prestera signifikant bättre än andra grupper, säger Mats Nahlbom.

Stor uppmärksamhet

Inspirationen kommer ursprungligen från en skola i Naperville i USA där det visat sig att pulsträning förbättrade elevernas resultat med upp till 40 procent. Dessutom kunde man också visa på en förbättrad läsförståelse hos eleverna.

Och konceptet som Vammarskolan arbetar med har fått stor uppmärksamhet.

– Vi har haft besök från många skolor från hela Sverige. Allt från Göteborg, Växjö, Stockholm, Mariefred och Söderköping med flera. Så det känns oerhört stimulerande att få vara med i en viktig potientiell utvecklingsfas för den svenska skolan, säger Mats Nahlbom.

Flera skolor på gång

På flera orter i Sverige har man redan infört eller är på väg att införa pulsträningen. Och på Vammarskolan i Valdemarsvik kommer man nu införa pulsträning för alla klasser i hela skolan.

– Vi anser att det här konceptet ökar uthålligheten hos eleverna, vi förbättrar måendet och vi förbereder hjärnan att ta emot undervisning, säger Mats Nahlbom. 

Emilia tänker fortsätta träna

Men för Emilia Franzén Müllner är det här den sista terminen och därmed snart slut för pulsträningen. Nu väntar studier på Vreta naturbruksgymnasium och drömmen om att bli veterinär.

Men hon tänker ändå fortsätta att träna, säger hon.

– Det kommer bli svårare sen när jag inte måste träna längre, men jag ska absolut försöka röra på mig varje dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.