Foto: Kriminalvården

Pulvret på Skänningeanstalten var ofarligt

Publicerad

Det pulver som hittades på Skänningeanstalten 16 oktober har efter analyser av Nationellt forensiskt centrum, NFC, visat sig vara ofarligt.

– Resultaten är preliminära och de visar på mycket små mängder av lidokain som bland annat finns på plasthandskar, säger polisens förundersökningsledare Marcus Hoppe.

Pulvret hittades vid 13-tiden 16 oktober av två anställda när de arbetade med posthanteringen. De fick ett vitt pulver på sig och ambulans, räddningstjänst och polis skickades till anstalten. De drabbade isolerades i det rum som de befann sig i och ventilationen stängdes av. De båda ska inte ha skadats.

– En av de saker som skickades för analys  – först till FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) och sedan vidare till NFC, var just en plasthandske.

Mjölby

Avspärrningar hävda

Delar av anstalten spärrades av efter fyndet, men avspärrningarna hävdes redan förra veckan efter att de preliminära analysresultaten visat att pulvret var ofarligt.

– Vi rubricerade först det här som spridande av gift. När de slutgiltiga resultaten kommer, antagligen vilken dag som helst, så kommer ärendet förmodligen läggas ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mjölby

Mer i ämnet