Eva Jylltorp, kommunikationschef hos Östgötatrafiken. Foto: Fredrik Sandberg/TT Satu Knape/Östgötatrafiken

Råd om munskydd vid resor med kollektivtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Från och med torsdag, den 7 januari införs Folkhälsomyndighetens rekommendation om användning av munskydd vid resor i kollektivtrafiken under rusningstid.

Rekommendationen om att använda munskydd gäller klockan 07-09 och klockan 16-18 under vardagar och omfattar personer födda 2004 och tidigare.

– Det finns situationer i kollektivtrafiken under rusningstid och på enstaka turer där det är svårt att hålla rekommenderat avstånd, säger Eva Jylltorp, kommunikationschef vid Östgötatrafiken.

Munskydden ska tas på och av utanför fordonet och får inte slängas ombord eller på marken, skriver Östgötatrafiken på sin sajt.

I de fall resenären inte har tillgång till munskydd tittar Östgötatrafiken på möjligheten att tillhandahålla skydd på ett fåtal utpekade platser i länet. Genom uppvisande av biljett skulle då munskydd kunna hämtas ut.

”Här gäller det personliga ansvaret”

– Logistiken är inte klar än. Så det är inget att förlita sig på, utan här gäller det personliga ansvaret. Man får tänka på att man själv kan lösa så att man har munskydd, säger Eva Jylltorp.

SVT Nyheter har tidigare berättat om vad man kan tänka på vid val av munskydd, se i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här kan du tänka på när du väljer munskydd Foto: Firat Celic

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet