De arbetslösa ska rapportera ännu mer

Uppdaterad
Publicerad
Regeringen utreder om man kan införa ännu fler aktivitetsrapporter för de arbetslösa. Detta trots att Arbetsförmedlingen larmar om att verksamheten redan går på knäna.

Som SVT Östnytt avslöjat har många arbetsförmedlare ansvar för ett så stort antal arbetssökande att de omöjligt kan hinna granska deras aktivitetsrapporter eller ha ett uppföljande samtal.

Därför har arbetsförmedlare och chefer slagit larm: Den reform som sjösätts i stor skala den här veckan fungerar inte i praktiken. Arbetstiden räcker inte till.

Men budskapet verkar inte ha nått de styrande. Regeringen utreder nu om de arbetssökande kan rapportera ännu oftare. Två gånger i månaden i stället för en.

Flera arbetsförmedlare reagerar starkt när de får veta det.

– Herregud! Jag hinner ju inte ens granska de rapporter jag får in i dag, utbrast en av de arbetsförmedlare som SVT har pratat med.

Arbetsförmedlingen ska lämna besked till regeringen om en månad.

HÖR AV DIG!

Visa

SVT Östnytt granskar just nu Arbetsförmedlingen och det uppdrag som politikerna har gett myndigheten. Vi behöver din hjälp.

Jobbar du på Arbetsförmedlingen? Jobbar du på uppdrag av Arbetsförmedlingen? Eller är du arbetssökande?

Hör av dig till oss. Du får vara anonym.

Tina Enström, reporter, 011-210128, tina.enstrom@svt.se eller Jenny Widell, reporter, 011-210123, jenny.widell@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet