Donnersplats i Visby. Foto: Veronica Gardell, SVT

Region Gotland: Kan inte garantera vård till besökare

Uppdaterad
Publicerad
Den rådande coronapandemin innebär stora utmaningar för hälso- och sjukvården på Gotland. Det skriver regionen i ett pressmeddelande, där de summerar läget inför sommaren.

Vårdcentralerna i Hemse, Visby och Slite, lasarettets akutmottagning och delar av sjukhusets specialistmottagningar är öppna under sommaren.

Sjukvården har också förstärkts med en extra ambulans, men någon särskild sommarmottagning planeras inte att öppna i Visby, uppger primärvårdschefen Carina Söderström.

Patienter kommer transporteras till hemsjukhus

Trots utökad kapacitet kan besökare inte garanteras vård vid en allt för stor belastning, säger sjukvårdschefen.

– Trots utökad kapacitet av bland annat intensivvårdsplatser kan vi inte fullt ut garantera besökare att vården kan klarar en allt för stor belastning Besökare som behöver sjukhusvård och tillhör andra regioner kommer därför, i stor utsträckning, att transporteras till sitt hemsjukhus. En transport som i regel tar en eller två dagar att arrangera, säger sjukvårdschef Cathrine Malmqvist.

Till SVT Nyheter Öst säger Cathrine Malmqvist att man inte ska tveka att söka vård akut.

– Akut vård får man alltid, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet