Bråvallafestivalen 2016. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Riksåklagaren vill ha hårdare våldtäktsdomar

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningarna från kvinnor som blivit våldtagna genom att män fört upp fingrar i deras underliv har ökat. Nu vill Riksåklagaren se en hårdare bedömning av dessa våldtäkter.

En man för upp sin penis under kjolen på en kvinna i publikhavet under en konsert på Bråvallafestivalen i Norrköping. En annan man håller fast en kvinna som kissar på en tunnelbanestation i Stockholm och för in fingrarna i hennes underliv.

Under Bråvallafestivalen anmäldes fem våldtäkter och 15 ofredanden. I bara ett fall ser polisen en möjlighet att komma vidare i ärendet. Två fall har lagts ner.

Bråvallafestivalen i Norrköping

– Anmälningarna om den här typen av våldtäkter har ökat. Och den senaste tiden har det varit väldigt uppmärksammat i samband med festivaler. Därför vill vi ha en prövning av hur det här ska bedömas, säger My Hedström som är byrådirektör vid Åklagarmyndigheten.

Riksåklagaren har nu överklagat en sådan dom och vill att Högsta domstolen skärper bedömningen av den här typen av brott.

”Det sänder konstiga signaler”

I dag bedömer domstolarna ofta våldtäkter som skett genom att mannen för in fingrarna i kvinnans underliv som mindre grova våldtäkter. Det stämmer inte med lagstiftningens intentioner, anser Riksåklagaren.

– Det sänder konstiga signaler. Även om övergreppet blir kortvarigt för att kvinnan tar sig därifrån så är det minst lika kränkande för offret, säger My Hedström.

Den överklagade domen gäller en kvinna som kissade på en tunnelbanestation i Stockholm när en man tog tag i henne bakifrån och körde in fingrarna i hennes underliv. Mannen dömdes till fängelse i ett år, men Riksåklagaren anser att han borde ha dömts till två år.

”I publikhavet är man väldigt utsatt”

– Att hålla fast en kvinna och tvinga sig på i en situation där hon har svårt att värja sig, det kan inte anses mindre grovt. Och att bli fasthållen i publikhavet kan inte heller anses mindre grovt. Man kanske inte kan ta sig snabbt därifrån heller. Då är man naturligtvis väldigt utsatt, säger My Hedström.

Om Högsta domstolen tar upp målet och håller med Riksåklagaren skulle det få konsekvenser för polisens möjligheter att utreda våldtäkter som skett i samband med festivaler.

”Polisen skulle få helt andra resurser”

– Det skulle absolut få konsekvenser för liknande våldtäktsanmälningar, säger My Hedström.

Om man bedömer brottet som av normalgraden kan det ge två års fängelse. Då har åklagaren möjlighet att häkta den misstänkte. Det ger i sin tur utredningen högre prioritet och polisen får helt andra resurser att utreda fallet, enligt My Hedström.

Hon säger att lagstiftningen angett att våldtäkter bara ska anses vara ett ”mindre grovt brott” i undantagssituationer. Men i flera fall har domstolarna nu dömt liknande våldtäkter som mindre grova.

– Det är därför vi vill att Högsta domstolen ska reda ut vad som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråvallafestivalen i Norrköping

Mer i ämnet