Därför har padelsporten inte släppts in i Riksidrottsförbundet Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Riksidrottsförbundet har fortfarande inte släppt in padelsporten – beslut i vår

Uppdaterad
Publicerad

Trots att padeltennis de senaste åren vuxit så starkt och blivit en av landets största sporter så är den ännu inte en del av Riksidrottsförbundet. För tredje gången har man nu skickat in en ansökan.

Nu har padelsporten för tredje gången skickat in en ansökan om att få komma med i Riksidrottsförbundet. Beslut ska fattas av förbundet senare i vår, men ordförande Björn Eriksson vill inte ge några löften.

– Problemet är att det är en massa kriterier som ska uppfyllas, I år har vi åtta sporter som vill gå med i förbundet, till exempel E-sport, Islandshästar och Friskis och Svettis, men det är ganska mycket arbete som krävs innan man kan bli medlem.

padel öst

Växer rekordstarkt

Tidigare har Riksidrottsförbundet velat att padel ska bli en del av tennis- eller squashförbundet, men sporten har velat gå sin egen väg och har nu över 20 000 medlemmar i ett hundratal föreningar runt om i landet. Enligt padelförbundets statistik gjordes det närmare 200 000 bokningar av padelbanor i Sverige 2018, ifjol hade den siffran vuxit till en miljon.

Alla stora sporter är med

Riksidrottsförbundet består av 70 specialidrottsförbund och delar bland annat ut statliga stöd. Varannat år har man sin ”stämma”, en sorts riksdag  de nya förbund kan väljas. Medlemsförbunden får bland annat hjälp med organisation och barn- och ungdomssatsningar, eller som Björn Eriksson uttrycker det:

– Det är ju en sorts familj man kommer in i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

padel öst

Mer i ämnet