Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”På några ställen har man inte kunnat åtgärda situationen”, säger Niklas Engström Avdelningschef på Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen. Foto: Hadeel Ibrahim

Risk att skyddsvallar vid sjön Roxen inte håller mot översvämningen

Publicerad

På grund av snösmältning och kraftiga inflöden från åar har vattennivåerna i Roxen stigit markant. Med väldigt lite marginal klarar skyddsvallarna utmaningen, men risken att de svämmar över är större än någonsin.

– Den här nivån har vi inte haft sedan 80-talet.

Det rör sig om cirka 60 invallningsföretag på Roxens södra strand. Skyddsvallarna byggdes 1985 för att kunna bruka åkermarken och för att skydda bebyggelsen i området.

– Vi ser ett landskap där vi har väldigt, väldigt högt vattenstånd. Det beror på mycket regn och den vintern som vi har genomlevt.

Kan vi säga att det är ett rekordår?

– De här nivåerna har vi inte haft sedan 80-talet, när vallarna byggdes. Man brukar prata om hundraårsregn och i år är det ett extremt.

Kommer skyddsvallarna att hålla?

– Det går inte att garantera. Men vi är ute och kontrollerar både inom kommunen, men markägarna också.

Hör mer om hur det jobbas med att förstärka skyddsvallarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.