I klippet kan du se hur en rörelsepaus går till på Bäckskolan Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Rörelsepauser på Bäckskolan gör eleverna mer fokuserade

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår Riksidrottsförbundets ”Rörelsesatsning i skolan” för att få fler barn att vara mer fysiskt aktiva. 

På Bäckskolan i Kisa har man sedan flera år tillbaka arbetat med rörelse, och aktiviteterna har blivit en naturlig del av elevernas skoldag.

– Vi arbetar bland annat med små rörelsepauser under lektionerna. När jag ser att eleverna börjar få svårt att sitta still eller koncentrera sig så kör vi en kort rörelsepaus, säger läraren Sofia Karlén. 

Hon berättar vidare att det har blivit en rutin med de korta avbrotten och eleverna återgår snabbt till sina platser i efter avslutad aktivitet.

Kinda

– Efteråt kommer barnen fort ner i varv, och med ny energi så har de lättare att fokusera, säger Sofia Karlén.

Springrunda höjer pulsen

 Det finns också andra aktiviteter på Bäckskolan som gör det möjligt att få nytt syre i huvudet eller bara bli av med lite överskottsenergi.

– Vi har en springrunda här i närområdet som vi använder oss av. Barnen tycker mycket om att springa och det är ett lätt sätt att höja pulsen på många elever samtidigt, säger idrottslärare Mari Hagvind.  

”Hjärnan ska må bra”

Med Anders Hansens bok Hjärnstark och ett bakomliggande pulsprojekt som inspiration så märks det att både elever och lärare är engagerade.

– Det är jätteviktigt att utbilda och berätta för alla varför vi gör det här. Det är inte bara att kroppen ska må bra – utan också för att hjärnan ska må bra, säger Mari Hagvind. 

Så kommer ni igång –  i klippet nedan får du fyra tips för mer rörelse i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kinda

Mer i ämnet