Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se på vilka sätt huset är anpassat för så bra hållbarhet som möjligt. Foto: Jeppe Gustafsson

Så är Linköping universitets nya studenthus byggt

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det dags för den officiella invigningen av Linköping universitets nya studenthus på Campus Valla.

Huset är byggt med orden miljövänlighet och hållbarhet i tankarna. Det har gjort att huset fått utmärkelsen Miljöbyggnad Guld av Sweden Green Building Council.

– För att få det så krävs det givetvis lite mer än för en mer traditionell byggnad. Till exempel krävs låg energiförbrukning, bra ljudmiljö och bra med dagsljus, säger Anders Borg, projektchef på Akademiska Hus.

Att det nya studenthuset skulle bli byggt med ett starkt fokus på miljön var självklart för universitetet.

– Det är en väldigt viktig del för oss på universitetet, säger Karolina Ganhammar, universitetsarkitekt på Linköpings universitet.

Se mer i videoklippet här ovanför om hur hållbarhetstänket har påverkat utformningen av studenthuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet