Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sonja Carlsson om hur hon tänker inför att besöksförbudet på äldreboenden hävs Foto: Erika Landt/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så förbereder sig Ödeshög för säkra möten på äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag den 1 oktober hävs besöksförbudet på landets äldreboenden. Även om det generella besöksförbudet tas bort finns möjlighet till lokala anpassningar och i Ödeshög förbereds nu säkra möten.

– Även om det naturligtvis finns stor glädje över att få träffa sina anhöriga. Men det finns också en oro hos anhöriga, boende och personal om vad som händer om smittan sprider sig. Det finns också en del som inte tycker det är bra att öppna upp, säger David Siivonen, enhetschef vård- och omsorg Ödeshögs kommun.

På Solgårdens äldreboende i Ödeshög har man förberett särskilda mötesrum som kan förbokas under särskilda besökstider. Värdar kommer att ta emot besökare och städa emellan samtliga besök.

– Samtidigt är detta inte ristat i sten. Situationen kan komma att ändras och vi avvaktar Socialstyrelsens föreskrifter för mer utförlig information samtidigt som vi förbereder verksamheten, säger David Siivonen.

De som besöker äldreboendet kommer också att tas emot via en separat ingång och storlek på grupper anpassas, skriver kommunen på sin sajt.

Besök på avdelningen avråds

Besök på avdelningarna avråds fortsättningsvis och besöksborden utomhus kommer att stå kvar så möjligheten att träffas utomhus finns kvar.

Skiljer sig mellan kommunerna

Hur besöken kommer att ske varierar mellan kommunerna. I tillexempel Norrköping får besöken ske hos de äldre i lägenheterna.

– Nu gäller det att vi alla hjälps åt och anstränger oss för att göra det på bästa möjliga sätt. Det handlar bland annat om att stanna hemma om man vet med sig att man inte är helt frisk och fortsätta hålla avstånd, även om jag förstår att det kan vara jobbigt. säger Hanna Andersson, enhetschef på S:t Persgatan 134, i en kommentar på kommunens sajt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åke Wännman socialchef Ödeshögs kommun Foto: Erika Landt/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet