Anna Bergman, gruppchef på områdespolisen, kommenterar hur brottsligheten ser ut i stadsdelarna Skäggetorp, Ryd, och Berga i Linköping Foto: SVT

Så ser brottsligheten ut i Skäggetorp, Berga och Ryd

Publicerad

Polisen har utökat bevakningen i stadsdelarna Skäggetorp, Ryd och Berga med hjälp av drönare för att kunna få en bättre överblick över brottsligheten. Så här ser brottsligheten ut enligt polisens anmälningssiffror och deras iakttagelser. 

Flest anmälningar i stadsdelarna Skäggetorp, Ryd och Berga handlar om tillgreppsbrott, det vill säga stöld och rån exklusive butik. Sedan kommer skadegörelsebrottsanmälningar och därefter narkotikabrottsanmälningar. 

Se nedan hur det ser ut i de olika områdena:

Skäggetorp

Linköping

Under 2020 har det än så länge anmälts 315 tillgreppsbrott, exklusive butik. Skadegörelsebrott är det andra mest anmälda i området och i år har det i nuläget kommit in 198 anmälningar. Därefter kommer narkotikabrotten med 97 anmälningar.  

Något som liknar polisens egna iakttagelser gällande brottsligheten i stadsdelen.

– Skadegörelse, narkotikabrott, påverkan av olika slag. Min uppfattning är att tystnadskulturen är utbredd och ett stort problem. Hög närvaro av grovt kriminella, skriver Anna Bergman, gruppchef på områdespolisen, i ett mejl till SVT Nyheter Öst när hon ger sin upplevda bild av brottsligheten i området.

Berga

I år har 204 anmälningar kommit in för tillgreppsbrott, exklusive butiker, i Berga. Skadegörelsebrotten ligger på 60 anmälningar än så länge i år och narkotikabrotten ligger på 58 anmälningar.  

Anna Bergman beskriver det som att det förekommer mer skadegörelse och ordningsstörning, samt periodvis narkotikabrott.

 – Det är mer dolt under ytan, skriver Bergman i mejlet.

Ryd

I Ryd har det kommit in 403 anmälningar för tillgreppsbrott, exklusive butik. Skadegörelsebrottsanmälningarna ligger på 132 i år och därefter kommer narkotikabrott med 91 anmälningar.  

Här speglar återigen polisens upplevelser antalet anmälningar.

– Skadegörelse, narkotika, rån, påverkan av olika slag, ordningsstörning. Min uppfattning är att problematiken inte är lika organiserad som i Skäggetorp, dock har brotten blivit grövre under senaste året, skriver Anna Bergman. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet