Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linköpings ledande politiker höll under måndagen en gemensam pressträff för att presentera hur de ska styra kommunen under nästa mandatperiod. Foto: Mimmi Moberg/SVT

S och M presenterade gemensam politik – vill ha fler lokala polisstationer i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Ökad trygghet, ordning och reda i välfärden och ett fungerande klimatarbete – så lät det när Socialdemokraterna och Moderaterna presenterade sitt gemensamma politiska program för Linköping.

Det stod nyligen klart att det blir ett historiskt samarbete när S och M går samman för att styra Linköping den kommande mandatperioden. Efter långa förhandlingar presenterade de idag vilken politik de kommer att driva.

-Vi känner oss nöjda med det vi kommit fram till, säger Kristina Edlund (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Linköping

Motverka segregation

Partierna presenterade en rad olika åtgärder för att minska segregationen i Linköping. För att motverka boendesegregationen införs krav på inkomst från arbete eller studier för att bosätta sig i de socioekonomiskt utsatta stadsdelarna.

-Arbetet mot felaktiga utbetalningar behöver också växlas upp. Det är viktigt att enbart människor som har rätt till bidrag och insatser får det, säger Niklas Borg (M), kommunalråd.

Språkkrav ska utredas

Det har länge talats om att införa språkkrav inom äldreomsorgen och nu vill partierna utreda hur de ska kunna genomföra kraven, även inom barnomsorgen.

-Är det så att vi har anställda som behöver få stöd i att utveckla svenska språket så kommer vi erbjuda det på arbetstid, säger Kristina Edlund (S).

Hör mer om politiken i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet