Foto: Norrköping flygplats

Så tycker politikerna om Norrköpings flygplats

Publicerad

Norrköpings flygplats står återigen utan reguljärflyg efter Flybmi-konkursen. Frågan om Norrköping ska fortsätta ha en kommunalt ägd flygplats kan bli en het politisk fråga framöver.

Vänsterpartiet har länge drivit frågan om att lägga ner flygplatsen och oppositionsrådet Nicklas Lundström (V) var snabbt ute med ett pressmeddelande på söndagskvällen:

”Kommunen subventionerar flygplatsen med massor av norrköpingsbornas skattepengar. Att det senaste München-flyget nu går i konkurs innebär ännu större förluster och visar åter igen hur ekonomiskt galet det här är. Vi varnade för att det skulle bli så här.”

Han fortsätter: ”Detta senaste bakslag gör att jag tycker att det är läge att se över bidragen till flygplatsen och avsluta de ekonomiska äventyrligheterna.”

Men Vänsterparitet står i nuläget ensamma politiskt.

Övriga partier vill ha en flygplats – men...

Så här svarar de övriga partierna på frågan om man vill att Norrköping ska fortsätta ha en flygplats:

Här kan du läsa kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvists (S) kommentar.

Kristdemokraterna: Ja

– Vi står dock inte och faller med en flygplats. Nu måste vi våga ta ett omtag och låta frågan komma till sin spets. Jag är skeptisk till att finansiera en ny reguljär linje med skattepengar, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), kommunalråd.

Moderaterna: Ja

– Men det är en stor fråga som är problematisk. Det finns anledning till att vara självkritiska till upplägget. Flygplatsen måste bära sig själv, säger Sophia Jarl (M), oppositionsråd.

Miljöpartiet: Ja

– Men den ska inte finansieras med skattepengar, den ska bära sina egna kostnader, säger Mia Sköld (MP), oppositionsråd.

Sverigedemokraterna: Ja

– Det behöver göras en konsekvensanalys nu. Verksamheten behöver utvecklas. Det är ok att använda skattepengar om det gynnar näringslivet, säger Darko Mamkovic (SD).

Vi söker kommunalråden Reidar Svedahl (L) och Karin Jonsson (C) för en kommentar.

Norrköpings flygplats

Visa
  • Norrköping flygplats, även kallad Kungsängens flygplats, invigdes 9 september 1934.
  • Byggdes som ett nödhjälpsarbete där staten betalade största delen.
  • Den äldsta civila flygplats i Sverige som fortfarande är i drift.
  • Togs över av Norrköpings kommun år 2006.
  • Bolaget Norrköping Airport AB omsatte drygt 53,4 miljoner kr år 2017. Resultatet efter finansnetto landade då på minus 20 miljoner kr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet