Annie Lööf (C): –Det är inte acceptabelt att hindra blåljuspersonal från att rädda liv. Foto: TT/Niklas Luks

Så vill C stoppa våld mot blåljuspersonal

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet vill se nya brottsrubriceringar för hot och våld mot blåljuspersonal. Dessutom vill Centern att det ska bli ett särskilt brott att förhindra en utryckning.

Det har börjat bli allt vanligare med bilbränder och stenkastning i Norrköping men det är knappast den enda staden i Sverige där blåljuspersonal känner sig otrygga ute på arbete. Därför kommer nu förlag från Centerpartiet om hur myndighetsutövarna ska få en bättre arbetssituation.

 – Centerpartiet vill se en ökad trygghet för blåljuspersonal, poliser, ambulanstjänstemän, men också brandmän, säger Annie Lööf till Sveriges Radio.

Centerpartiet reagerar efter uppmärksamheten kring hur blåljuspersonal möts av stenkastning vid utryckningar. Nu vill centerpartiet kriminalisera hindrandet av utryckningar, som i dagsläget ofta rubriceras som skadegörelse.

Partiet vill också införa en ny brottsrubricering: Våld mot alarmeringstjänstpersonal, som ska gälla för ambulans- och räddningstjänstpersonal.

– Samhället måste ju markera vad som är acceptabelt och inte. Det är inte acceptabelt att hindra blåljuspersonal från att ta sig in och rädda liv. I dag är lagstiftningen otillräcklig där, säger Annie Lööf.

Annie Lööf menar att det är utanförskap som är roten till våldet mot blåljuspersonal och att förebyggande arbete behövs mellan polisen och övriga myndigheter.

– Men utöver det så måste vi också ha en lagstiftning som gör att blåljuspersonal skyddas på samma sätt, säger hon.

Moderaterna framförde i februari krav på skärpt lagstiftning för att ge bättre skydd för blåljuspersonal. Inrikesminister Anders Ygeman (S) sade då att det kan bli tal om hårdare straff.

-Det är oacceptabelt att ge sig på folk som jobbar i blåljusyrkena och det ska vara kraftiga påföljder för den som gör det, sade Anders Ygeman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränder och stenkastning i Norrköping

Mer i ämnet